Stille musik

Når man taler om stille musik, giver ordet jo meget sig selv. Det er musik, der er stille, som kan findes i rigtig mange forskellige varianter. Dette kan både betyde, at musikken er nede i volume (lydstyrke), men også at musikken er nede i tempo.

Hør stille musik her

Hvilken effekt har stille musik?

Stille musik kan på rigtig mange virke afslappende, og er rigtig godt, hvis man har haft en rigtig travl dag, og derfor ønsker at slappe lidt af. Nogle bruger stille musik som en form for terapi, hvor de enten laver noget decideret meditation eller blot læner sig tilbage i sofaen, hvor de kan nye et stykke afslappende stille musik.

Hvem er målgruppen for stille musik?

Som med alle genre inden for musik, findes der sjældent en entydig målgruppe, men selvfølgelig er der nogle typer mennesker, der er mere tilbøjelige til at høre stille musik end andre. Rigtig mange voksne og ældre mennesker nyder at høre det lidt mere stille musik, og kan godt lide den meget beroligende effekt, som den har på dem.

Når vi så bevæges os lidt væk fra den primære målgruppe for stille musik, er der også rigtig mange unge der lytter til stille musik, og flere og flere unge får øjnene op for de musikalske finesser, der ofte findes i stille musik.

Hvilke genre er stille musik?

Der findes primært tre genre, der primært beskæftiger sig med stille musik. Dette er pop, klassisk og ambient. Når man spiller i disse genre, vil det ofte blive stille musik, og den stille musik kan så variere i udtryk, alt efter hvilken genre man baserer den på.

Så er der gennem tiden kommer en tendens til at genrene smelter mere og mere sammen, hvilket selvfølgelig også betyder at andre genre beskæftiger sig med stille musik, og at stille musik altså ikke er forbeholt de tre førnævnte genre.

F.eks. er der rigtig mange rockbands, der er gået mere over i en poprock-genre, hvor der er tale om en lidt mere stille og melodifyldt version af rock, der også gør det til mere stille musik. Det samme er set med rigtig mange andre genre, der kombineres med popgenren, da popgenren er den mest udbredte og derfor tiltrækker mange lyttere.

Mit bud på stille musik

Jeg skriver selvfølgelig om stille musik, fordi det er den type musik, som jeg oftest spiller. Jeg elsker lyden af stille musik, og den måde hvorpå få enkelte elementer kan skabe de helt store harmonier. Jeg forsøger at gøre kunsten efter på bedste vis, og skabe stille musik der kan bevæge folk, og hvor der kan fortælles en historie.

Min første EP, der hedder Going Acoustic, er udelukkende med stille musik. Her er de seks numre, hvor de alle er nede i tempo og med en hel minimal opsætning af instrumenter - nemlig kun guitar og vokal (sang). Min sangstemme befinder sig ofte i de lidt dybe toner, hvilket passer rigtig godt til stille musik, og er et stærkt virkemiddel, når man vil opnå den beroligende effekt, som stille musik er så kendt for.

Dansk stille musik

Der findes rigtig mange danskere, som gør sig i at lave stille musik. Her vil jeg nævne nogle af de danske kunstnere, som jeg lader mig inspirere af, når jeg laver min stille musik. Rigtig mange af nedenstående kunstnere bevæger sig også over i mere optempo musik, men har lavet nogle rigtig gode numre inden for stille musik.

 • Mads Langer
 • Burhan G
 • Lukas Graham
 • Kim Larsen
 • Saybia
 • Sort Sol
 • Tim Christensen

Udenlandsk stille musik

Det kommer nok ikke som et chock, at der er flere udenlandske kunstnere, der laver stille musik, da det meget simpelt bare er et større marked. Her lader jeg mig også inspirere af en lang række dygtige musikere, der beskæftiger sig med stille musik. Dette er blandt mange disse:

 • Lifehouse
 • Snow Patrol
 • John Mayer
 • Jack Johnson
 • Adam Cohen
 • Leonard Cohen
 • Amos Lee

Hvilke instrumenter er der i stille musik?

De aller mest sete instrumenter i stille musik er guitar, klaver og strygere. Disse er nogle gange undbygget af rytmiske instrumenter som f.eks. bas eller trommer, men optræder også ofte helt alene, hvilket også er en af de ting, der skaber den stille lyd.

Tager vi f.eks. listerne ovenover, benytter de næsten alle guitar og klaver som det primære instrument, når de spiller deres musik. Det er i stille musik også et lille band, der ikke består i så mange medlemmer som i andre typer bands.

Gratis stille musik

Hvis du er i tvivl, om du vil synes om stille musik, kan det være rart at kunne høre noget stille musik helt gratis. Al min musik er tilgængelig her på min side, og kan høres uden at det skal koste en eneste krone. Du kan blot klikke på menupunktet musik i toppen, hvor du vil blive guidet ind til min stille musik - som er 100 % gratis at høre.