Singer songwriter

Singer songwriter lyder vel egentlig bare som to engelske ord, der er skrevet lige efter hinanden, men det er faktisk blevet til sin egen genre, hvor det som ordlyden antyder, beskriver den slags musik, hvor musikken ofte fremstår meget simpel og med en simpel setting. Det betyder jo egentlig bare “sanger sangskriver”, hvilket ofte ses ved solomusikere, der performer deres egne skrevne numre.

Singer songwriter-musik

Sangen i singer songwriter-musik

Det kommer nok ikke som den største overraskelse, at sangen i singer songwriter-musik er rigtig vigtig, da genren ligger meget op til fokus på sangstemmen. Derfor fremstår singer songwriter-musik i en meget simpel setting, så de ikke er nogle “forstyrrende elementer” i forhold til selve sangen.

Det ses både hos mandlige og kvindelige sangere, der vælger at begive sig ud i singer songwriter-musikken, men mest de sangere der udøver den lidt mere stille sang.

Hvis du gerne vil lære at singe singer songwriter-musik, skal du egentlig ikke gøre noget specielt – andet end selvfølgelig at træne din stemme. Dette skal bare gøres på samme måde som med normal sangtræning. Selvfølgelig kan man med fordel vælge at øve nogle andre singer songwriter-numre, så man kan fange lidt af stemningen og tempoet.

Teksten (lyrikken) i singer songwriter-musik

Den anden meget vigtige del i singer songwriter musik er selvfølgelig selve teksten (lyrikken). Med teksten følger selvfølgelig historien og personen bag historien, som især er i fokus, når vi taler om singer songwriter-musik. Noget af det vigtigste i musik er, at vi kan relatere til det, der bliver sunget, og at vi kan fornemme kunstneren bag, og det beskæftiger singer songwriter-musik sig med på højeste niveau. Den stille setting gør nemlig, at sangteksten kommer i fokus.

Hvad selve historien i sangen handler om, varirerer meget, og her er der ikke rigtig nogen rettesnor. Det kan både være optempo glade sange, der passer til rundt om lejrbålet, og stille musik der passer til rundt om intimkoncerten.

Hvis man gerne vil skrive sin egen sangtekst, og ikke ved hvor man starter, bør man starte med at finde et emne eller en historie, som man gerne vil skrive om. Så kan man skrive en masse idéer ned på et stykke papir, som berører dette emne, og man kan forsøge at finde en masse sjove vinkler på det - hvis man f.eks skriver om glæde, kan man skrive alle de ting som gør en glad (solskin, venner, sommer, fritid etc.).

Hvem laver singer songwriter-musik?

Der findes rigtig mange kunstnere i verden, som laver singer songwriter-musik, da denne genre er blevet utrolig populær. Her vil jeg nævne nogle af de kendte sangere, som bl.a. beskæftiger sig med singer songwriter-musik.

  • Adam Cohen
  • Mike Cavanaugh
  • NOAH
  • Rasmus Seebach
  • Rasmus Nøhr
  • Jack Johnson
  • Kim Larsen
  • Ed Sheeran

Det er ofte musikere, der også beskæftiger sig med popmusik, der også beskæftiger sig med singer songwriter-musik. Dette er ganske enkelt fordi, at singer songwriter-musikken ofte præsentere den mere simple del af musik, hvilket popmusik også gør.

Er alt musik ikke singer songerwriter-musik?

Det kunne man godt fristes til at sige, da alle musikere vel arbejdet med sangskrivning og sang i en eller anden form - hvis vi altså ser bort fra rent elektronisk musik uden sang. Dog har udtrykket singer songwriter fået en speciel betydning, der mest tillægges til denne simple setting.

Dette er selvfølgelig blot min mening om, hvad singer songwriter-musik er, og hvilket er den genre, som jeg har identificeret mig med, når jeg laver min musik. Al den musik jeg laver, befinder sig i genren singer songwriter, som jeg opfatter den. Dog vil jeg mene, at min opfattelse er understøttet af mange andre musikere og musiktjenesters opfattelse af, hvad singer songwriter-musik er. Det er med denne genre, som med alle andre genre, at der findes en masse forskellige overlappende kunstnere.