Popmusik

Pop er en bred genre der dækker en lang række musiknumre. Pop er muligvis den mest udbredte genren i verden, og der findes tusindevis af popmusikere. Popmusik findes både i de meget stille version, med rolige melodier og sjælfulde tekster. Det findes dog også i mere optempo-versioner, hvor et cachty omkvæd er forbundet med en fængende melodi.

Giv min popmusik et lyt

Hvad er popmusik?

Selve ordet pop, kommer fra udtrykket “populær”, og blev først anvendt engang i 192re0’erne ovre i USA, da der kom en sang, som henvendte sig til den brede mængde. Popmusik er forandlerligt, da folk over tid ændre smag, og derfor vil det mest “populære” også ændre sig over tiden. Popmusikken er som nævnt en af de aller mest udbredte genre, hvilket ikke er så underligt, da den er baseret på den type musik, som den brede folkemængde kan lide.

Tekster i popmusik

Selve lyrikken i popmusik har ofte en meget cachly linje, som bliver gentaget meget gennem hele nummeret. Dette skaber den gode “sing-a-long” effekt, som rigtig mange popnumre lever længe på. En sang hvor folket kan synge med, er ofte rigtig populær til fester. Mange tekster til popmusik bærer også præg af at være meget personlige, da personen der har skrevet nummeret, ofte bruger personlige minder/erferinger, når teksten skrives.

Hvis man ønsker at skrive sin egen poptekst, skal man først finde ud af hvilket emne man gerne vil skrive om. Så kan en god idé være, at skrive alle ens tanker omkring det emne ned på et stykke papir. Så har man en masse gode små teksterstykker, som man kan prøve at flette sammen på forskellige måder, indtil man rammer en form, som man synes lyder rigtig god.

Popmusik på guitar

Rigtig meget popmusik indholder guitar, og i rigtig meget af det, er guitaren den bærende del i et popnummer. Her sammensættes en række akkorder, der spilles i rundgange på guitaren, hvilket danner grundrytmen i popsangen.

Det er dog ikke poppmusik, der er kendt for de store guitarsoloer, eller de avancerede guitarriffs. Det er ofte “bare” nogle akkorder, hvor der så spilles en cachty rytme eller et fingerspil. Der findes selvfølgelig altid undtagelser, og man vil sagtens kunne finde nogle popnumre, hvor der er soloer og guitarriffs, som er i den imponerende ende.

Vokalen / Sangen i popmusik

Sangeren / Sangerinden er altid meget fremtæden i popmusik. Det er oftest sådan at selve bandet (med alle instrumenterne) ligger baggrundsrytmen / musikken, og så står forsangeren som frontfigur og fremføre den skrevne tekst. Det ses også ofte at der er flere sangere, hvor det enten er en forsanger med et backup-kor eller flere forsangere som synger sammen eller skiftes til at synge.

Hvad man gerne vil synge popmusik er det vigtigt, at man har en god blød stemme, men også en stemme der kan trænge igennem i et kraftfyldt omkvæd. De fleste popsange ret lave rent tonalt og volumemæssigt i versene, og så går de op (både tonalt og volumemæssigt) når man når til omkvædet.

Dansk popmusik

Der findes rigtig mange populære danske popmusikere, og rigtig mange af dem følger ovenstående “normer” når de laver deres popmusik. Af de mest populære danske popmusikere kan f.eks. nævnes:

Mange af ovenstående musikere / bands laver også andet end popmusik, men har uden tvivl være med til at forme den danske popscene. Nogle af dem synger på engelsk, hvor andre af dem har bibeholdt deres modersmål, og synger på dansk.

Følg mig gerne på Facebook