Online musik

Når man taler om online musik, er der selvfølgelig tale om digital musik, som kan findes online. Online musik er helt klart fremtidens måde at høre musik på, da det ses tydeligt, at de klassiske gamle CD’er ryger mere og mere ned af hylderne. Disse bliver udskiftet med online musik, der har givet os nogle helt nye måder, hvorpå vi kan lytte til musik

Gratis musik

Laver jeg online musik?

Ja, det gør jeg helt bestemt, og du vil faktisk kun kunne finde min musik som online musik, da jeg ikke har valgt at udgive det som fysiske albums. Hvis du ønsker at høre min musik, er den tilgængelig på alle de mest benyttede online musik-medier, som du kan finde, og sikkert pleje at benytte hver dag.

Hvad er online musik

Online musik dækker over et par forskellige begreber, der alle tillader os at benytte musik online. Dette kan f.eks. være streamingtjenester og downloadtejenster. Online musik klinger selvfølgelig aller bedst, når der er tale om streamingtjenester, da alt musikken er online musik, da den hele tiden streames direkte fra nettet.

Herunder vil jeg gennemgå de forskellige typer, som jeg mener falder ind under begrebet online musik.

Streamingtejenster

Som nævnt før er streamingtjenester den klart mest populære form for online musik. Du har ikke musikken liggende på din computer, men streamer den bare direkte fra internettet. Her spare man altså en masse plads ved at benytte online musik gennem en streamingtjeneste, og ofte køber man sig adgang til et kæmpe udvalg af online musik, som man så frit kan benytte

De streamingtjenester, som du kan benytte, hvis du vil høre online musik kan f.eks. være Spotify, WiMP, Rdio, Sony Music Unlimited og Rara.com, hvor Spotify helt klart er den største spiller på det danske marked, når vi taler online musik.

Skal man kunne høre online musik på en af disse streamingtjenester koster det et beløb om måneder, som afhænger fra udbyder til udbyder, men det ligger ofte i lejet mellem 50 og 100 kr. per måned.

Radio

Det er nok ikke lige denne form for online musik, som de fleste tænker på, når de skal finde på steder, hvor man kan finde online musik, men vi kan ikke rigtig komme uden om, at radio er musik, som du hører på internettet - altså online. Når man hører radio, kan man ikke rigtig vælge, hvad man gerne vil høre, da det er op til radiostationen selv, men man kan vælge en radiostation, der spiller den type online musik, som man godt kan lide.

Blandt nogle af de mest populære radiostationen kan nævnes Pop FM, Radio 100FM, The Voice, Nova og P3. På disse radioer kan man høre online musik gratis, hvis man besøger den pågældende radiostations hjemmeside. Da radio er gratis, vil der ofte være en masse reklamer mellem den online musik, som man hører, hvilket ikke alle kan affinde sig med.

Downloadtjenester

Disse nævnte jeg også før, og det var nok her hele online musik-universet startede, hvor man kunne købe komplette CD’er online, og så kunne man blot downloade alle numrene ned til ens computer. Det faktum, at man kunne downloade filerne ned til computer, gør det måske også lidt sværere at kalde det for online musik, da denne type jo også fungerer offlice, så snart musikken er hentet ned.

Af de mest populære downloadtjenester, som beskæftiger sig med online musik, kan nævnes iTunes og Amazon.

Hvad bliver fremtiden inden for online musik?

Jeg tror, at det hele ryger over på streaming, da der ligger så mange klare og åbenlyse fordele ved denne type af online musik. Vi har allerede set nogle meget stærke tendenser på, at det vil komme til at ske, da mange pladebutikker har måtte lukke ned, og mange downloadtjenester har måtte forny sig for at kunne følge med streamingtjenesterne.

Den eneste fare der kan være, når man arbejder med streamingtjenester er, at fortjenesten for musikerne oftest ikke er særlig god, og det kan afholde en række musikere for at være tilgængelige på de store streamingtjenester (som f.eks. Spotify).

Online musik - Billigere end fysiske CD’er

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at online musik er langt billigere end fysiske CD’er, og dette er selvfølgelig grundet besparelse på at skulle få fremstille CD-kassen og trykt diverse labels. Det “eneste” som en kunstner nu skal gøre, er at uploade sine musiknumre til ene tjeneste, der så sørger for, at numrene kommer ud på de forskellige musiktejenster - både download og streaming.

Denne besparelse, som online musik har bragt, har helt sikkert rykket markedet, og givet folk mulighed for at i lang større grad af afsøge en masse forskellige typer musik. Nu kan man nemt købe/streame et enkelt nummer fra et album, uden at man behøves at få en meromkostning, ved at købe et komplet album, som man måske slet ikke er så interesseret i.