Guide til sangskrivning – Sådan skriver du en sang

Har du en sangskriver gemt i dig? Måske har du masser idéer, men svært ved at få det ned på papiret? Se her, hvordan min fremgangsmetode er, når jeg skriver sange.

Guide til sangskrivning – Sådan skriver du en sang
  • Musik

En guide til hvordan du kan komme i gang, hvis du gerne vil skrive din egen sang. Jeg har prøvet at dele det op i nogle faser samt nogle metoder, som fungerer rigtig godt for mig, når jeg skriver mine egne sange.1. Få en masse gode idéer

Du skal finde det emne, du gerne vil skrive om, hvor du har noget, du gerne vil fortælle. De bedste sange der findes, er ofte skrevet om nære personlige hændelser - hvilket har været alt fra kærlighed til afsked.

Når jeg skal komme på idéer, har jeg tre forskellige metoder, som jeg benytter. Disse vil jeg prøve at beskrive herunder, og du skal være velkommen til at prøve dem og se, om en/flere af dem fungerer for dig.

Historiemetoden

Her skal du egentlig bare skrive en historie ned på et stykke papir, som var det en ganske normal novelle. Tænk ikke over, at det skal blive til en sang, men bare sørg for at lave en god fortælling. Når hele historien er skrevet færdig, vil du sikkert have en masse gode idéer og måske endda hele sanglinjer.

Jeg har brugt metoden i min sang kaldet Draw Me A Picture:

Metaformetoden

Her skal du starte med at finde ét ord, der skal danne base for hele sangteksten. Dernæst begynder du at finde en masse synonymer og metaforer, der beskriver dit grundord. Herunder har jeg forsøgt at lave et eksempel.

Grundord: Snefnug
Idéer: Unik, Lys, Smuk, Vinter, Kold, Skrøbelig, Smelter, Svæver, Let etc.

Jeg har brugt metoden i min sang kaldet Snowflake:

Imprometoden

En simpel metode der i nogle tilfælde er utrolig effektiv, men i andre kan den også være meget ineffektiv. Du synger egentlig bare frit fra leveren, og så optager du det med en diktafon. Dette fungerer nok bedst, hvis man har et instrument at læne sig op af. Hvis man har et instrument, kan man sidde og køre den samme rundgang, mens man kommer op med nye tekstlinjer, der passer over den samme melodi.

Jeg har brugt metoden i min sang kaldet Adore You:2. Skriv idéerne ned

Hvis du har fulgt en af førnævnte metoder til at skabe idéer, vil du have en masse materiale, som du kan bruge, og hvor meget af det formentlig vil ende i den endelige sangtekst. Prøv at få hver af dine idéer ned til en enkelt linje, hvor der senere kan komme en melodi på. Længden på linjen er ikke så vigtig, så længe alle linjerne har nogenlunde samme længde.

Find evt. ord der kunne rime:
Selvom det ikke er et must, at sangtekster rimer, giver det ofte et godt flow i en tekst. Så hvis du allerede i dette stadie kan finde nogle linjer/ord, der rimer, kan det være en fordel.3. Lav vers og omkvæd

Det sidste step i selve sangskrivningsprocessen er at få linjerne sat op i vers, omkvæd og evt. c-stykke. Her skal du finde frem til den endelige form for sangen, og hvis du er ny inden for sangskrivning, ville jeg holde mig til nogle af de klassiske opbygningsmodeller.

Antal linjers tekst i hvert stykke
Mange vers og omkvæd består af fire sanglinjer, så det kan du prøve at starte med, hvis du ikke har nogle specifikke idéer.

Opbygningen af de forskellige stykker
Jeg beskæftiger mig mest med popmusik, og her findes der er i hvert fald nogle klassiske måder, som man kan bruge, når man skal opbygge en sang, og en helt klar klassiker er følgende.

2 vers
1 omkvæd
2 vers
1 omkvæd
1 c-stykke
1 omkvæd4. Lav musik til teksten

Selv om dette ikke er en del af sangskrivningsprocessen, er det en vigtig del, når man skal lave sit eget musiknummer. Man har formentlig lagt en masse følelser i sin tekst, som man skal have ført videre over i musikken.

Hvis du selv spiller det supplerende instrument

Er du f.eks. guitarist eller pianist, har du den store fordel, at du selv kan skabe en del af musikken til dit eget nummer. Her handler det om at lege en masse med akkorder og rytmer, indtil du finder en lyd, som du synes passer godt hen over din sang.

Hvis du ikke selv spiller det supplerende instrument

Det kan være svært at formidle en følelse fra en sang videre til en anden person. Forsøg at fortæl musikeren hvordan du føler, når du synger sangen, og hvilket univers sangen foregår i.

Generelle overvejelser

Der findes en masse generelle overvejelser, som man kan gøre sig, når man skal lave musikken til sin sangtekst, og her er nogle af dem.

  • Er sangen trist eller glad? Brug evt. mange mol-akkorder til triste sange og mange dur-akkorder til glade sange
  • Hvilken genre er sangen? Dette vil primært skulle definere rytmen, hvor en poprytme ofte har en stille rytme, og en rockrytme har en mere optempo rytme.
  • Hvor mange stykker endte sangen med at have? Skal stykkerne have samme musik eller forskellig?
Opdateret d. 16. august 2016

Kommentarer

Kunne du lide min artikel? Så del den her:

Del pÃ¥ Facebook Del pÃ¥ Twitter Del på Google+
Musikundervisning
Musikundervisning